Meteen naar de content
100% TEVREDENHEIDSGARANTIE
DE NUMMER 1 IN 🇳🇱 & 🇹🇩

Gegoten lijmlaag of dubbelzijdige plaklaag?

Gegoten lijmlaag of dubbelzijdige plaklaag?

Of je nu nieuw bent of al een tijdje bekend bent met Diamond Painting, je hebt vast al eens gehoord over de lijmlaag die op het canvas zit. De twee meest bekende zijn; een gegoten lijmlaag en de dubbelzijdige plaklaag. Nu vraag je je vast af wat het verschil is, en welke plaklaag is beter? En waarom? 

Dat leggen we je graag uit! 

 

HET VERSCHIL

De dubbelzijdige plaklaag is een soort kleefstof waarbij de maker losse vellen gebruikt - vergelijkbaar met dubbelzijdig tape - maar dan breder, om het gehele canvas te kunnen bedekken. Vaak zul je zien dat canvassen met deze dubbelzijdige plaklaag twee of meer stroken van dit materiaal hebben om het hele patroon te bedekken.

Gegoten lijm is heel wat anders. Makers van deze canvas-stijl gieten een laag van doorzichtige lijm over het canvas en spreiden het uit over het patroon, laten het dan goed uitharden zodat het een kleverig oppervlak vormt waarop je de diamantjes kunt plakken.

 

Dubbelzijdige plaklaag              Gegoten plaklaag

 

KAN IK HET VERSCHIL ZIEN TUSSEN DE TWEE?

Dat kan! Je kunt het vaak zien aan de beschermende laag over het canvas. De makers doen papier of plastic over het kleverige deel van het canvas om het te beschermen tijdens transport en opslag. Canvassen met een dubbelzijdige plaklaag hebben bijna altijd een witte papieren beschermlaag over de kleeflaag, terwijl canvassen met gegoten lijmlagen een doorzichtig, plastic folie over zich heen hebben.

Een andere manier om het verschil te zien is door naar de randen van painting te kijken. Gegoten lijm zit meestal precies tot de randen van het patroon of net ietsje verder, terwijl een dubbelzijdige plaklaag vrij ver voorbij de randen van het patroon kan gaan. Hierdoor krijg je sneller last van pluisjes en stof op de randen wanneer je lekker aan het painten bent.

 

WELKE IS BETER?

De meeste Happy Painters geven de voorkeur aan canvassen met gegoten lijm in plaats van de dubbelzijdig plaklaag, en wel om verschillende redenen. Dubbelzijdige plaklagen kunnen namelijk gemakkelijk loskomen van het canvas, wat kan zorgen voor luchtbellen of kleine rimpels in de plaklaag. Daardoor kunnen je diamantjes er sneller weer afvallen. En dat willen we natuurlijk niet! 

Hoewel er manieren zijn om deze problemen op te lossen, zoals het voorzichtig opensnijden van de luchtbellen en het aandrukken van de lijmlaag, of zelfs het volledig verwijderen van de lijmlaag om deze te vervangen door brede stroken dubbelzijdige tape, blijft het een gedoe. En als er bellen of rimpels ontstaan nadat je prachtige painting klaar is, kunnen diamantjes vreemd gaan zitten of zelfs eruit springen! Canvassen met gegoten lijmlagen zijn daarentegen veel flexibeler en hebben zelden last van een gerimpelde lijmlaag. Luchtbellen behoren daarnaast écht tot het verleden. Rimpeltjes kunnen zo nu en dan voorkomen, maar ze hebben nooit invloed op het canvas en de sterkte van de plaklaag.

Bovendien is gegoten lijm duurzamer en het plakt beter, waardoor jouw painting langer meegaat. Ook zal de laag niet snel beschadigen door lucht of vochtigheid, wat betekent dat je delen van een painting met gegoten lijm onbedekt kunt laten terwijl je eraan werkt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de lijm minder goed zal plakken.

Diamond paintings met een dubbelzijdige plaklaag kunnen beter wel wat sneller afgemaakt worden. Deze lijmlaag kan namelijk iets sneller uitdrogen en dus is het belangrijk dat je deze goed bedekt laat terwijl je aan het painten bent.

 

DE HAPPY PAINTING PLAKLAAG

Bij ons hebben alle diamond paintings een gegoten lijmlaag. Wij vinden dit de beste kwaliteit lijm die er is en bij Happy Painting willen we niets anders dan het allerbeste! Waarom? Er is weinig kans op luchtbelletjes en de kleefkracht is perfect.Diamond painting is bedoeld als een leuke, en vooral ontspannende bezigheid en daarom is het de moeite waard om te kiezen voor een gegoten lijmlaag. Want wie wil er nou te maken krijgen met pluizige randjes, een lijmlaag die loslaat, luchtbellen en diamantjes die niet goed blijven zitten? Juist! Helemaal niemand. 

We krijgen wel eens opmerking dat sommige Happy Painters de doorzichtige folie niet fijn vinden werken. Ook daar hebben wij een oplossing voor bedacht! Je krijgt namelijk bij je bestelling losse velletjes die je kunt gebruiken om de delen waar je mee bezig bent te kunnen afplakken. Mocht dat ook niet naar wens zijn kun je altijd bakpapier gebruiken! 

Wij doen er alles aan om te zorgen voor de beste kwaliteit diamond paintings. Wil jij ook eens het verschil ervaren? Neem snel een kijkje bij onze collecties en Happy Painting!😍

laat een reactie achter

Gratis Verzending V.A. €20,-

Op alle bestellingen in Nederland en België

Niet tevreden garantie

Altijd je geld terug als je niet happy bent met je bestelling

Bereikbaar wanneer jou het uitkomt

Wij zijn altijd bereikbaar via de e-mail, Facebook en Instagram

100% veilig betalen

Met iDEAL, Bancontact, PayPal, creditcard of achteraf met Klarna

x