Hoe voorkom je rugpijn tijdens het painten?

Ben jij ook zo verslaafd aan diamond painten? Voor je het weet ben je uren verder en wanneer je opstaat voel je het ineens... AUW! Een scheut van pijn in je rug of schouders. Of zelfs beide! Een veelvoorkomend probleem bij onze Happy Painters. Maar is er goed nieuws! Samen met deze Happy Painters hebben we een paar van de beste oplossingen op een rijtje gezet. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!

1. NEEM PAUZES TUSSENDOOR OM TE REKKEN EN STREKKEN

Heb je de neiging om voorover te leunen tijdens lange Diamond Painting sessies? Geen zorgen, dit is normaal en je bent zeker niet de enige!

Diamond Painting is als een soort meditatie en het is daarom moeilijk om de tijd in de gaten te houden wanneer je enthousiast wordt om vooruitgang te zien. Maar als je te lang in één houding blijft, gebogen over het canvas, kan dat ongemak in je nek en rug veroorzaken.

Het kan dus helpen om rek- en strekpauzes in te lassen. Dezelfde rek- en strekoefeningen die mensen helpen die lange uren achter een computer werken, kunnen ook wonderen doen voor de rugpijn tijdens het painten. Een paar stretch oefeningen voor nek, schouders en rug zijn al voldoende om de pijn te verlichten en verminderen. Wat wel handig is, is om een timer te zetten, want zoals we allemaal weten, de uren vliegen voorbij!

2. KOOP EEN NIEUWE STOEL

Het kan zijn dat je gewoon een andere stoel nodig hebt. Als je vanuit een oude eetkamerstoel werkt, is dat misschien niet de beste stoel om lang op te zitten. En hoewel een normaal kussen kan helpen, kun je misschien beter een ergonomische stoel proberen.

Deze stoelen zijn gemaakt met comfort voor je achterhoofd. Ze zijn speciaal ontworpen om een goede houding te ondersteunen en veel Happy Painters vinden dat ze ook rug- en nekpijn helpen verlichten.


3. PROBEER EEN WIGKUSSEN

Een andere truc die ervaren Happy Painters gebruiken is een wig- of stuitkussen om op te zitten. Deze handige kussens kunnen worden gebruikt op vrijwel elke stoel en zo hoef je dus niet gelijk een hele nieuwe stoel aan te schaffen. 

Deze speciale kussens kunnen rugpijn helpen verlichten door de druk van je stuitje te halen wanneer je lang zit. Ze kunnen ook helpen de bloedsomloop te verbeteren, wat voor sommige mensen ook een probleem kan zijn wanneer ze een lange tijd zitten. 


4. CONTROLEER JE HOUDING

Soms is het verlichten van rugpijn zo simpel als het aanleren van het corrigeren van je houding. Het gaat bijna vanzelf om na een tijdje voorover te leunen wanneer je aan het painten bent. Maar als je je rug voor een langere tijd gebogen hebt en je schouders daardoor ook naar voren hangen, kan dat je spieren onnodig belasten waardoor het dus pijn gaat doen..

Hoewel stretchen dit zeker kan verhelpen, is het ook verstandig om aandacht te besteden aan je houding om te zien welke correcties je kunt aanbrengen. Dit zijn de belangrijkste:

✅ Zorg ervoor dat je rug goed ondersteund wordt
✅ Laat je voeten rustig op de vloer rusten
✅ Houd de steentjes en painting tools binnen handbereik
✅ Probeer te zorgen dat je recht vooruit kunt kijken


5. VERHOOG EN KANTEL JE WERKOPPERVLAK

Een van de meest populaire oplossingen voor rugpijn die ervaren Happy Painters graag hebben is het kantelen van hun (zelfgemaakte) bureau om hun canvas meer op ooghoogte te laten zijn. Er zijn een paar verschillende opties die kunnen helpen, afhankelijk van jouw budget.


De eerste optie is het kopen van een tekentafel of knutseltafel. Met deze tafels kunt je de painting op een schuin oppervlak leggen, zodat je niet of minder voorover hoeft te leunen tijdens het painten. Er zijn ook tafels waarvan je de hoogte kunt verstellen, zodat het nóg gemakkelijker is om je painting zo neer te leggen dat je geen rugpijn krijgt.

Als je niet het budget of de ruimte hebt voor een grote knutseltafel, kunt je misschien beter onze Diamond Painting Standaard of een laptop standaard gebruiken. Beide zijn ze super handig! Je kunt namelijk het werkgedeelte naar je toe hellen, zodat het gemakkelijker is om rechtop te werken.

Zoals je kunt zien, zijn er tal van manieren waardoor rugpijn tijdens jouw Diamond Painting ervaring verleden tijd is! 

13 reacties

 • Ik hen 1 vraag hoe groot is die standaard en kan je die nog uitrekken want ik ben met 1 dp bezig van 60 op 80 ik zal er volgende week 2 willen bestellen dat ze groot genoeg zijn

  Ilse.paelinckx
 • Ik hen 1 vraag hoe groot is die standaard en kan je die nog uitrekken want ik ben met 1 dp bezig van 60 op 80 ik zal er volgende week 2 willen bestellen dat ze groot genoeg zijn

  Ilse.paelinckx
 • Ik heb ook altijd pijn in mijn rug en nek Ga nu alle tips uitproberen wand het is echt verslavend je gaat maar door Bedankt voor de tips

  Thea Wiering
 • Ik gebruik een tekentafel en laptopstandaard due ik alle twee in hoogte kan verstellen.Geen klachten zinsdien meer.

  Rinette Beekhof
 • Ik paint uren achter elkaar, ik sta er zelfs voor op, zo heerlijk ontspannend om te doen. Ik heb een in hoogte verstelbare tekentafel waarop ik alles kwijt kan en deze tafel kantel ik als het object n meter hoog is, dan paint ik rechtop…weinig klachten nu nog een op rem kunnen zetten in hoogte verstelbare gamestoel dan denk ik de ideale werkplaats te hebben!

  Hanny

Laat een reactie achter