Het Grote Diamond Painting Woordenboek

Zoals vele andere hobby's en creatieve bezigheden heeft ook diamond painting een eigen woordenboek ontwikkeld. Er zijn verschillende woorden, afkortingen en termen die vaak worden gebruikt door onze Happy Painters, maar helaas kunnen deze voor beginners een beetje verwarrend zijn. Zelfs sommige meer doorgewinterde painters krabben op hun hoofd wanneer ze struikelen over woorden als "confetti" of "zijwieltjes" in relatie tot diamond painting.

Of je nu overweegt jouw eerste diamond painting kit te bestellen, op een onbekende uitdrukking bent gestuit in onze Happy Painting Club of gewoon je kennis over diamond painting wilt uitbreiden, lees dan gauw verder om de betekenis van veel gebruikte woorden, uitdrukkingen en afkortingen te leren!DE BASIS


Wanneer je nieuw bent in de sprankelende wereld van diamond painting, zijn dit de basistermen en afkortingen die je moet kennen voordat je begint:

#01 Canvas: Het sjabloon waarop diamantjes, of ook wel steentjes, worden gebruikt om een painting te maken, wordt het canvas genoemd.

#02 DP: Dit is de afkorting voor je nieuwe favoriete hobby: Diamond Painting!

#03 HP: Dat zijn wij, Happy Painting! 🧡

#04 Diamantjes: Laat de naam je niet voor de gek houden. We hebben het hier niet over de prachtige (en dure) edelsteen. Bij diamond painting zijn de diamantjes, ook wel steentjes genoemd dus, die bij elke kit worden geleverd en op het doek worden aangebracht om je kunstwerk te maken. Ze glinsteren net zo mooi als een diamant en worden daarom zo genoemd.

#05 Full Diamond Painting: Een full diamond painting is een painting waarbij het gehele canvas bedekt is met diamantjes. 

#06 Partial Diamond Painting: Een partial diamond painting is een painting met alleen een stukje dat beplakt kan worden maar ook een deel heeft dat niet bedekt zal worden door de diamantjes. Dit betekent niet dat het een incomplete painting is, maar eerder een painting waarbij delen opzettelijk 'leeg' zijn gelaten om het hoofdonderwerp van het canvas te benadrukken, waardoor de kijker wordt aangetrokken tot het deel dat schittert. Deze painting zijn super geschikt voor kinderen en beginners omdat ze gemakkelijker te maken zijn.

#07 Diamond Painting Pen: De Diamond Painting Pen, in de vorm van een gewone pen, is hét gereedschap dat wordt gebruikt om de diamantjes op te pikken en op het canvas te plaatsen. Het is de meest voorkomende van alle diamond painting benodigdheden en wordt uiteraard geleverd bij elke Happy Painting Kit.

#08 Kit: Een ander woord voor pakket eigenlijk. In een diamond painting pakket vind je het canvas, de diamanten en de tools dat bij het door jouw bestelde kunstwerk wordt geleverd, zodat je alles heeft wat je nodig hebt om te beginnen aan je diamond painting! Wanneer je bij Happy Painting bestelt, bevat elke kit het canvas, de steentjes, een schudbakje, de diamond painting pen mét pen grip, een bakje met wax, een pincet en papieren velletjes om je plaklaag te beschermen.

#09 Ronde Steentjes: Diamanten, steentjes, kralen, stras-stenen, hoe je ze ook noemt, die rond van vorm zijn, worden ronde steentjes genoemd. Het zijn de gemakkelijkste steentjes om te gebruiken en wanneer je een beginner bent raden we je aan om met deze vorm steentjes te starten. Happy Painting steentjes hebben twee keer meer facetten voor extra schittering.

#10 Vierkante Steentjes: Diamanten, steentjes, kralen, stras-stenen, met een vierkante vorm worden vierkante steentjes genoemd. Ze creëren een mozaïeklook. Het resultaat is net wat netter, want in tegenstelling tot de ronde steentjes, sluiten de vierkante helemaal aan waardoor je het canvas afsluit en dus niet meer zult zien wanneer jouw project af is. Extra leuk: de steentjes maken een klikkend geluid wanneer je ze tegen elkaar plakt. 
#11 Schudbakje: Een bakje om je steentjes recht te schudden is inbegrepen bij elke diamond painting kit van Happy Painting. Vind je deze te klein? Dan kun je ook een Extra Grote Schudbak bestellen. Deze bakjes zijn speciaal ontworpen met groeven die de exacte vorm en grootte hebben als de steentjes. Zo kun je ze met een paar simpele bewegingen recht schudden en zijn ze makkelijk om op te pakken.

#12 Pincet: Een pincet is super handig om een steentje te verwijderen wanneer je een foutje hebt gemaakt. Ook de pincet is inbegrepen in alle DP kits van Happy Painting.

#13 Wax: Om steentjes op te pakken, wordt de punt van de Diamond Painting Pen in een kleverige, wasachtige substantie gedoopt. Wanneer je de pen vervolgens tegen de bovenkant van een steentje drukt, blijft deze plakken en kan hij gemakkelijk worden opgepakt en geplaatst.

 

ANDERE WOORDEN, ZINNEN EN AFKORTINGEN DIE WORDEN GEBRUIKT IN DE DIAMOND PAINTING COMMUNITY

#14 3D: 3D verwijst naar het aantal facetten aan één zijde van een vierkant steentje. 3D-steentjes hebben negen facetten, drie aan elke kant.

#15 5D: 5D vierkante steentjes hebben echter 13 facetten. Ze hebben meestal meer schittering dan de 3D versie en geven jouw afgewerkte painting net wat meer diepte!

#16 AB Diamanten: Dit zijn Aurora Borealis diamanten. Ze zijn alleen verkrijgbaar bij onze Speciale Items en hebben een speciale coating die hen een prachtig, gloeiend effect geeft. Wanneer er licht op deze steentjes valt lijkt het op het Aurora Borealis licht, vandaar de naam.

#17 Luchtbellen: Soms kunnen er luchtbellen in het canvas of je afgewerkte project komen. Ze worden veroorzaakt door de lijm. Problemen met luchtbellen in je diamond painting canvas? Neem even contact met ons op en we helpen je hier graag bij.

#18 Dambordtechniek: Bij de dambordtechniek of het dambordsysteem, die vaak wordt toegepast wanneer een groot gebied met één kleur moet worden opgevuld. Met dit handige systeem krijg je de steentjes super strak naast elkaar. Door bij elk steentje telkens een vakje over te slaan, creëer je het zogenaamde dambordsysteem. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over verschillende paint technieken!

#19 Color Blocking: Color blocking betekent het werken op grote delen van het canvas met een enkele kleur.

#20 Confetti: In de wereld van diamond painting betekent confetti een gebied dat is gevuld met meerdere kleuren steentjes en dat er van dichtbij uitziet als willekeurige confetti, een warre boel dus, maar wanneer je met een afstandje kijkt, het ineens een mooi geheel wordt.

#21 Diamond Painting Sealing: Hoewel wij het niet helemaal noodzakelijk vinden, worden spray-on of brush-on sealers soms gebruikt om jouw Diamond Painting te verzegelen voor dat je deze inlijst. Het voorkomt "popping", dat is wanneer een steentje van het doek springt. Wat wel goed om te weten is: dit probleem komt niet vaak voorkomt bij Happy Painting canvassen en steentjes.

#22 De Diamant Pokken: Tijdens een lange diamond painting sessie leun je vaak met je arm op je canvas. Soms kan het dan gebeuren dat je ineens een diamantje tegenkomt die aan je huid kleeft. Wij noemen dit liefkozend het hebben van de diamantpokken!

#23 DMC Codes: Dit verwijst naar de referentietabel die bij elke diamond painting kit wordt geleverd en die laat zien welke kleur waar op het canvas hoort. DMC is een merk dat borduurgaren vervaardigt in een breed scala van kleuren, en DMC codes worden gebruikt om ze te identificeren. Deze codes worden ook gebruikt in de diamond painting wereld om de kleuren van de steentjes te identificeren.

#24 Dubbelzijdig klevende tape (DKT): Tape die aan beide zijden kleeft. Erg handig wanneer je stof en vuil op je canvas hebt en dit makkelijk weg wilt halen.

#25 EFP: Oftewel, Eigen Foto Painting. Bij Happy Painting kun je de mooiste paintings laten maken met jouw eigen foto of favoriete afbeelding. Wil jij hulp en persoonlijk advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice en we helpen je hier graag bij.

#26 Framemaat: De canvas maat verwijst naar de grootte van je diamond painting. De framemaat geeft dus aan hoe groot jouw painting precies is, inclusief de rand. 

#27 Gegoten Lijm: Happy Painting gebruikt deze vloeibare lijm, in tegenstelling tot een dubbelzijdige plaklaag, op al onze canvassen vanwege de extra langdurige en stevige kleefkracht. Onze gegoten plaklaag zorgt ervoor dat je steentjes goed aan het canvas zullen plakken en maakt jouw diamond painting ervaring gemakkelijker en fijner. Wil je weten wat het verschil precies is en wat de voordelen ervan zijn? Dat lees je in deze blog#28 Inventaris: Als het op diamond painting aankomt, betekent inventariseren dat je jouw pakket bij aankomst goed controleert om er zeker van te zijn dat je alle tools, steentjes en al het andere hebt dat nodig is om jouw meesterwerk te kunnen afmaken!

#29 Inlijsten: Net als alle andere soorten kunst kunnen afgewerkte diamond paintings worden ingelijst om op te hangen in bijvoorbeeld je slaapkamer, woonkamer, keuken of ergens anders in huis. Ingelijste paintings zijn ook mooie kantoordecoratie! Wil je weten welke leuke opties er allemaal zijn? Lees dan hier onze blog over het inlijsten van paintings. 

#30 Kitting Up: Het 'kitting up' van een diamond painting is het goed organiseren van de steentjes & accessoires zodat je alles netjes en overzichtelijk bij de hand hebt. Zo maak je jouw diamond painting ervaring niet alleen plezierig om te doen, het zorgt ook voor minder chaos. Het is erg vervelend om te moeten werken met je spullen overal en nergens. Het belangrijkste voor ons is om al je steentjes, gelabeld en al, in de opbergpotjes te doen voor je aan de slag gaat.

#31 Kitting Down: Kitting down is dus het tegenovergestelde. Wanneer jouw diamond painting af is, is het belangrijk om alles weer netjes op te ruimen, je overgebleven steentjes op te bergen en je diamond painting pen schoon te maken. 

#32 LED Light Pad: Light pads zijn een game changer als het gaat om diamond painting! Plaats de dunne pad gewoon onder je canvas en laat het licht door je canvas schijnen. Dit extra licht helpt het je om de kleine symbolen en codes, soms op een donkere kleur geprint, gemakkelijker te lezen zodat je duidelijk kunt zien welke steentjes waar moeten komen. 

#33 Multi-Placer: Een multi-placer, een opzetstukje die je op de andere kant van je diamond painting pen kan plaatsen, is een hulpmiddel dat kan worden gebruikt om meerdere steentjes in één keer op te pakken en te plaatsen. Super handig wanneer grote delen van het canvas uit één kleur bestaan!


#34 Opbergbox: Zoals de naam al zegt, is het een box om je steentjes goed georganiseerd te houden zodat er geen steentjes kwijt raken. Wij hebben een aantal verschillende; De standaard opbergbox, deze heeft 28 vakjes. Een handige opbergbox met 30 losse potjes, en een opbergkoffer. Deze kun je kiezen met 30 of zelfs 60 potjes!

#35 Rivieren: Als een canvas vouwen heeft, worden de vouwen rivieren genoemd.

#36 Roller: Deze tool is mega handig wanneer je jouw painting af hebt en je wilt dat alle steentjes even goed aangedrukt worden zodat ze netjes op hun plek blijven zitten. De Diamond Painting Roller is een kleine, rubberen roller die dit makkelijk maakt en je steentjes niet zal beschadigen.

#37 Single-Placer: De meeste diamond painting pennen hebben één punt die wordt gebruikt voor het oppakken en plakken van één steentje per keer. Dit staat bekend als een Single Placer, in tegenstelling tot de Multi-Placer.

#38 TTP: Oftewel, Trust The Process. Deze uitdrukking is gebruikelijk geworden in de wereld van diamond painting en is bedoeld om Happy Painters gerust te stellen die aan een painting werken en zich onzeker voelen over hoe het zal uitpakken. Wanneer je van dichtbij werkt aan iets dat bedoeld is om van een afstand te worden bekeken, is het gemakkelijk om je zorgen te maken over hoe het kunstwerk eruit zal zien. Het beste advies is om op het proces te vertrouwen, door te gaan tot de painting helemaal af is en het dan van een afstand te bekijken. De kans is groot dat het eindresultaat je zeker zal bevallen!

#39 Unboxing: Een term die vooral tegenkomt op social media. Veel YouTubers filmen zichzelf bij het openen van hun nieuwste en beste kits en beoordelen de kwaliteit, accessoires, etc. Deze video's worden unboxing video's genoemd. 

#40 Vakverdeling: Het verdelen van het canvas in kleine blokken of stroken, zodat je je kunt concentreren op het painten van één specifiek gebied tegelijk. Dit proces kan worden gedaan met washi tape en wordt vaak gebruikt om te voorkomen dat steentjes per ongeluk op de verkeerde plaats worden geplakt.

#41 Washi Tape: Een plakband gemaakt van natuurlijke materialen. Washi tape wordt dus vaak gebruikt bij de vakverdeling, en de tape beschadigd je plaklaag niet. Ook is het handig om deze tape langs de randen van jouw painting te plakken, zo voorkom je stof en ander vuil op de plaklaag die net buiten je ontwerp valt.

#42 WIP: Het project waar je nu aan werkt is je WIP, afkomstig van het Engelse Work In Progress.

#43 Zijwieltjes: Symbolen op een canvas hebben soms cirkels (voor ronde steentjes) of een raster (voor vierkante steentjes) om je te helpen bij het perfect uitlijnen van de steentjes. Deze staan bekend als zijwieltjes. In de wondere wereld van het diamond painten zijn er zoveel verschillende, maar belangrijke termen om te kennen. Of je nu een ervaren painter bent die al tientallen paintings heeft gemaakt of een beginnende painter en net je eerste kit hebt besteld, we zijn er zeker van dat er enkele woorden en zinnen zijn die je nog niet eerder hebt gehoord, dus we hopen dat dit heeft geholpen!

Ken je nog andere woorden, zinnen of afkortingen die in ons woordenboek zouden moeten staan? Zo ja, laat dan hieronder een reactie achter! En als je hulp nodig hebt bij het bestellen van een Happy Painting kit of als je hulp nodig hebt met de kit die je hebt, stuur dan een e-mail klantenservice@happypainting.nl.

4 reacties

 • Meeste kende ik wel.
  Toch weer iets geleerd, zijwieltjes.
  Bedankt hier voor.
  Groetjes Annie

  Annie
 • ben nog niet zo lang bezig met Daimond painten
  door het boek ken ik nu al meer afkortingen en woorden
  dank u wel groetjes Monique

  Monique Debeer
 • Ik doe al heel lang damond paiting
  Maar van sommige dingen
  Had ik nog nooit gehoord dank je wel
  Voor dit woordenboek

  Met vriendelijke groet
  Jolanda van der Vliet

  Jolanda van der Vliet
 • Wat een geweldig woorden boek.
  Ik kende alle woorden al naar 4 jaar painten.
  Groetjes en fijn weekend Joke

  Joke Bosman

Laat een reactie achter